Každý z nás se na Vánoce těší z jiného důvodu. Někdo miluje trávení času s rodinnou u televize a sledování pohádek, někdo se těší na dárky a koulování, jiný na navštěvování rodinných příslušníků a přátel anebo třeba na tradiční štědrovečerní večeři, kterou si každá rodina připravuje po svém tak, jak jí má nejraději. Největší procento z nás se ale nemůže dočkat na vánoční cukroví, které je každoroční tradicí již od nepaměti. Jaké jsou ty vůbec nejoblíbenější druhy a jejich historie?
Cukroví, které nemůže chybět v žádné domácnosti a dělá tu pravou vánoční atmosféru a vůni. Přesně to jsou perníčky. Jejich historie sahá daleko do minulosti, a to nejen v našich zemích. K jejich přípravě se uchylovali i němečtí anebo třeba italští předkové. Koneckonců perníčky k nám přišly právě z Německa. Oblíbené byly hlavně díky lahodné chuti, nenáročné přípravě, která si vyžadovala jen základní suroviny a také kvůli dlouhé trvanlivosti, která byla jejich hlavních výhodou. Dnes nalezneme na několik nejrůznějších receptů, z nichž si každá rodina zachovala ten svůj, jež se zachovává po generace.
Dalším druhem je lahodné lehce vanilkové cukroví, které se rozplývá na jazyku. Ano, jedná se o jedinečné linecké cukroví, které pochází ze stejnojmenného města, tedy z Lince. Nepříliš známým faktem je, že toto cukroví vlastně vzniklo jen díky slavnému lineckému koláči, jehož recept pochází ze 17. století. Postupem času a prováděním nejrůznějších experimentů s tímto receptem došlo ke vzniku malinkých kousíčků, které se promazávaly marmeládou a posypávaly se cukrem. Linecké těsto je ovšem jedním velkým tajemstvím, protože pravý recept nechce nikdo prozradit a když nalezne ideální kombinaci přísně si ji střeží. Pravé linecké těsto je ku překvapení světle hnědé, a to zásluhou jemně namletých a upražených mandlí Naklíčeno, které mu dodávají jemnou a jedinečnou chuť.
Zapomenout nemůžeme ani na cukroví, kterému se velká spousta žen vyhýbá, protože jeho výroba si vyžaduje určitou dávku trpělivosti. Při troše dobré vůle se vaše úsilí ale náramně vyplatí a vy nebudete ani na okamžik litovat. Kdo by nemiloval křehké vanilkové těsto s lehkým nádechem citronové chuti, vlašských oříšků, které je vytvarované do tvaru rohlíčku a obalené v moučkovém cukru? Takových osob se najde opravdu jen malé množství. Vanilkové rohlíčky byly milovány již v období Rakousko-Uherské monarchie.
Jste spíše milovníkem lehké, sněhově bílé pusinky, která vám po vložení do úst skvěle křupne a následně se rozplyne do ztracena a zanechá po sobě neodolatelnou chuť? Pokud ano, jistě budete potěšeni, když vám prozradím, že tento rok můžete zkusit hned tři recepty a to, ty na klasické francouzské pusinky, švýcarské anebo na italské.