Levandule patří do každé slunné zahrady!

Levandule pochází jak známo ze Středomoří. Proto má ráda slunce a teplo. Pokud je tedy naše zahrada nebo alespoň její část na slunném místě, bylo by velkou chybou její pěstování nevyzkoušet!
levandule u chodníčku
 
Sázíme opatrně
Do truhlíků či květináčů sázíme semínka levandule již v březnu, povyrostlé rostlinky pak do zahrady můžeme zasadit v květnu. Semínka zeminou nikdy nezakrýváme, jen je do ní lehce zatlačíme. Pozor při zalévání! Aby nedošlo k jejich vyplavení, je vhodné použít rozprašovač. Při umístění v zahradě potřebuje levandule suché, prosluněné stanoviště. Rostlinky sázíme cca 30 centimetrů od sebe. Vyrostou pak v polokeře vysoké až 80 centimetrů. Kvetou celé léto, od června do srpna.
 
Stříháme brzy
Pokud chceme docílit toho, aby byla rostlina hustá a kvetla bohatě, se střihem začínáme brzy, když je ještě mladá. Při této činnosti ale nikdy nezasahujeme do dřevitých částí. Na zastřižených místech má zůstat ještě pár zelených lístečků. V srpnu, po odkvetení odstřiháváme květní stvoly.
 levandule sáček
Uklidní nervy
Léčivé účinky levandule využívají lidé již od dávných dob. Její uklidňující vůně je využívána při masážích, relaxaci a meditacích. Pomáhá při poruchách nervového systému (při úzkostech a depresích), podporuje klidné spaní. Její vůně je vhodná do relaxačních místností a ložnic. Také působí jako účinný repelent. Stačí použít odvar. Levandulová silice je složitá látka. Tvoří jí více než 150 složek. Pokud ji vetřeme do pokožky, rychle se vstřebává a do krevního řečiště pronikne za 5 minut.
 
Levandule v kuchyni
Protože podporuje trávení a krásně voní, používáme levanduli také při přípravě různých pokrmů. Jednoduchá je příprava levandulového cukru. Stačí pouze vložit do sklenice s cukrem (krupice) pár sušených květů. Asi za týden z nich cukr převezme jemnou vůni. Když máme raději intenzivnější aroma, použijeme čerstvé rozmělněné květy. Cukr používáme hlavně do dezertů. Výborná je také levandulová zmrzlina nebo džemy s její vůní. Kdo nerad sladké, může zkusit třeba dochucování jídel levandulovým octem. Přidává se k masům (především k jehněčímu či králičímu). Dobře ladí s jinými bylinkami (majoránka, tymián, dobromysl, petrželka, nebo rozmarýn).